Roliga lekar utomhus: 10 st utomordentligt roliga lekar utomhus

Alla tycker om roliga lekar, oavsett om man är barn eller vuxen.

Oavsett om man planerar en fest, en utflykt eller en dag på stranden blir det hela extra roligt om man lägger till ett lekfullt element.

Lekar skapar tillfälle för människor att lära känna varandra samtidigt som de gör något roligt.

Roliga lekar utomhus

Det tar bort stela tystnader och skapar starka lag och samarbeten.

När man letar efter roliga lekar att utföra utomhus är det bara fantasin som sätter gränser.

I denna text har vi samlat de bästa roliga lekarna utomhus för familjen, kontoret eller festen.

Roliga lekar utomhus #1: Kartongbåtsutmaning

En lek som passar utmärkt under sommaren och som garanterat kommer generera skratt är kartongbåtsutmaningen. Den har ett element av tävling i sig vilket lägger till ett inslag av spänning och konkurrens samtidigt som det hela mest känns roligt. Kartongbåtsutmaningen förutsätter att det är fint väder och att leken tar plats vid en badplats.

Gör så här: Kartongbåtsutmaningen är ganska enkel: Målet är att ett lag tillsammans ska rita, planera, bygga och sedan sjösätta en kartongbåt. Det lag som lyckas flyta längst tid med sin kartongbåt utan att sjunka vinner utmaningen. Man kan även lägga till fler element som att man får försöka välta varandras båtar eller att man ska brottas på sjön. Under själva sjösättningen är det bara en från laget – kaptenen – som kan ta plats i båten.

Vad behövs: Kartong, tejp, snören, ritblock med mera

Tidsåtgång: 1–2 timmar

Passande plats: Närhet till en badplats är ett måste för denna lek

Roliga lekar utomhus #2: Smälla ballongen

En lek som verkligen lyckas ta fram ens inre barn är smälla ballongen. Den passar utmärkt att leka utomhus eftersom den innebär en del höga ljud. Denna lek är en riktigt stämningshöjare och passar bra som ett element lite senare under dagen då energin blivit lägre. Eftersom leken har en del stressande moment får den garanterat i gång humöret hos alla deltagare.

Gör så här: Man börjar med att förbereda leken genom att blåsa upp alla ballonger. Det ska finnas minst en ballong per deltagare. När ballongerna är uppblåsta knyter man fast en ballong vid varje deltagares fot. När alla är förberedda kan leken börja. Målet i Smälla ballongen är att trampa sönder de andra deltagarnas ballonger, samtidigt som man försöker skydda sin egen. Man får använda i princip vilka knep man vill för att vinna leken, men självklart måste man vara försiktig så att ingen kommer till skada. Det kan vara värt att påminna deltagarna om att fokus ska ligga på ballongerna, eftersom denna lek lätt tenderar att bli aningen hårdhänt.

Vad behövs: Ballonger, sax och snöre

Tidsåtgång: 20 minuter

Passande plats: Funkar både på gräsmatta och hårt underlag

Roliga lekar utomhus #3: Ballongrace

Ballongrace är en lek som passar minst lika bra på barnkalaset som vuxenfesten. Leken är löjligt enkel men samtidigt svårare än man tror vid första anblick. Det gör att den skapar ett roligt tävlingsmoment som sporrar deltagarna. Samtidigt ser man ganska rolig ut medan man utför leken, vilket bidrar till en minst sagt rolig stämning.

Gör så här: Varje deltagare får en ballong som är lagom uppblåst. Deltagarna ställer sig på rad och ska nu ta sig till andra sidan av spelplanen, runda ett föremål (detta kan vara exempelvis en kon) och sedan ta sig tillbaka till startpositionen. Det svåra är att man ska göra allt detta med sin ballong mellan knäna. Det gäller att inte smälla, tappa eller på annat sätt skada ballongen utan när man återvänder till starten ska ballongen vara intakt. Om man tappar ballongen får man börja om där man tappade den. Smäller ballongen får man en ny ballong och börjar om där den smällde.

Man kan också utföra ballongrace som en stafett genom att deltagaren ska lämna över sin ballong till nästa tävlande i laget då man återvänt till start.

Vad behövs: Flera uppblåsta ballonger

Tidsåtgång: 30 minuter

Passande plats: Funkar bäst på en öppen plats, exempelvis en gräsmatta

Roliga lekar utomhus #4: Capture the Flag

Capture the Flag, eller Flaggspelet, är en lek som de flesta är bekanta med. Den är vanlig på idrottslektioner i skolan men förekommer även på fester eftersom den är så underhållande. Det är en lek som tar lite längre tid men som utmanar både strategi och snabbhet.

Gör så här: Alla deltagare delas in i två lag. Man delar även upp spelplanen i två delar och märker tydligt ut de två sidorna med hjälp av pinnar eller koner. Båda lagen ska sedan placera sin flagga så att den är utom synhåll för det andra laget, långt bak på sin egen planhalva. Varje lag ska också markera ut ett fängelse på sin planhalva, där de kan placera fångar man tar från det andra laget under lekens gång. Målet i denna lek är att lyckas ta det andra laget flagga utan att bli fångad och föra över den till det egna lagets planhalva.

Under tiden man leker kommer flera av ens deltagare att sättas i fängelse på det andra lagets planhalva. Enda sättet att föra ut sina deltagare är genom att springa över till fängelset och hämta över dem till sin egen sida. Under tiden man befinner sig i fängelset är man skyddad från motståndarlaget, men så fort man börjar springa mot säkerheten kan man bli fångad.

En smart strategi i Capture the Flag är att dela upp sitt lag i anfallare och försvarare. De som agerar försvarare ska försöka tillfångata motståndarna och skydda flaggan medan anfallarna försöker sno motståndarlagets flagga och vinna leken.

Vad behövs: Två tygstycken i olika färger samt pinnar eller koner

Tidsåtgång: 1 timme

Passande plats: Funkar bäst på en öppen plats, exempelvis en gräsmatta

Roliga lekar utomhus #5: Ormhålet

En lek som blivit viral genom appen Tik Tok är Ormhålet, som är en enkel och snabb lek som utmanar deltagarnas styrka och strategi. Den går snabbt att leka och är enkel att förbereda vilket gör den till ett perfekt inslag för att lyfta upp energin på festen.

Gör så här: Placera ett gäng flytormar, alltså sådana flytpinnar i skum man brukar ha i poolen, på varandra i en hög. Alla deltagare ställer sig sedan i en ring runt flytormarna och håller varandras händer. När någon säger ”KÖR” är det dags för leken att sätta i gång. Målet är att försöka eliminera de andra deltagarna genom att dra dom in mot flytormarna och få deras kroppar att vidröra dessa. Man får aldrig släppa de andras händer och försöka hitta andra sätt att ta sig bort från flytormarna. När någon nuddar vid en flytorm avbryts omgången och denna spelare är ute. Leken börjar sedan om och fortsätter tills det bara är en spelare kvar.

Vad behövs: Flytormar

Tidsåtgång: 20 minuter

Passande plats: En gräsmatta

Roliga lekar utomhus #6: Burken

Burken är en riktig klassiker som är minst lika populär bland barn som vuxna. Leken är en sort mix av kurragömma och kull, vilket gör den både spännande och fysiskt utmanande samtidigt. I denna lek tävlar alla deltagare mot den som är jägare, vilket skapar en slags laganda mellan alla de som inte är jägare.

Gör så här: Burken inleds med att den som blivit utsett till jägare står på en bestämd plats som alla känner till intill en boll eller en burk. Jägaren blundar sedan och räknar högt till 100, och under tiden gömmer sig alla deltagarna så att de inte är synliga för jägaren. När jägaren nått 100 börjar hen leta efter de andra deltagarna. Om jägaren hittar någon som gömt sig behöver hen ta sig tillbaka till sin startposition och ropa ut deltagarens namn och gömställe, exempelvis ”Anna är bakom bilen!”.

För att de deltagare som gömmer sig ska kunna vinna leken behöver de smyga fram till burken eller bollen och sparka till denna och samtidigt ropa ”burken är sparkad!”. När detta sker får alla de som redan blivit tillfångataga av jägaren springa och gömma sig på nytt. Målet för jägaren är samtidigt att lyckas fånga alla deltagare innan någon lyckas smyga fram och sparka burken. Den som först blev hittad av jägaren får vara jägare nästa omgång.

Vad behövs: En burk eller en boll

Tidsåtgång: 1 timme

Passande plats: En stor tomt eller område med träd, stenar och andra föremål att gömma sig bakom

Roliga lekar utomhus #7: Under hökens vingar

En annan mycket populär lek är Under hökens Vingar. Den är populär bland barn, men funkar också riktigt bra för vuxenfesten och blir garanterat en hit. De allra flesta känner till leken från sin barndom vilket gör den till ett roligt och nostalgiskt inslag på varje fest.

Gör så här: Börja med att utse en eller flera hökar. Dessa står mitt på spelplanen, som bör vara en rektangulär yta, exempelvis en fotbollsplan. Dessa deltagare står längst bort på spelplanens kortsida. Höken står med armarna utåt och ryggen vänd mot deltagarna och ropar sedan ut ”Under hökens vingar kom!”. Deltagarna ropar då tillbaka ”Vilken färg?”. Höken svarar på frågan med en färg, exempelvis ”Röd!” och vänder sig samtidigt om mot deltagarna. Alla de som har på sig något rött kan nu säkert ta sig över till andra kortsidan, men de som saknar ett rött klädesplagg riskerar att bli tagna av höken. Dessa måste alltså springa och försöka undvika att bli fångade, och är inte säkra förrän de nått över till andra sidan. När man blivit fångad av höken blir man själv en hök, och leken fortsätter tills alla deltagare blivit tagna.

Under hökens vingar är en rolig lek eftersom den också sätter hökens uppmärksamhet på prov. Efter att man valt en färg måste man noggrant studera de som springer för att säkerställa att de inte bär färgen. Annars riskerar man att slösa tid på att jaga deltagare som redan är säkra från höken.

Vad behövs: Ingenting

Tidsåtgång: 30 minuter

Passande plats: En öppen rektangulär plats med mycket utrymme

Roliga lekar utomhus #8: Boule

Boule är ett spel som ursprungligen kommer från Frankrike men som blivit populärt över hela världen. Spelet går ut på att kasta klot och försöka komma så nära en liten boll som möjligt. Boule är ett ganska lugnt spel och passar utmärkt till en fördrink eller medan man väntar på att maten ska bli klar.

Gör så här: Boule spelas i lag, så det första man behöver göra är att dela upp deltagarna i lag. Man kan spela boule i lag om 1 mot 1, 2 mot 2 eller 3 mot 3. När man spelar singel eller dubbel gäller tre klot per spelare, och när man spelar trippel får varje spelare två klot. Spelet spelas på en bouleplan som har bestämda mått och grus som underlag. Man börjar med att rita upp eller placera ut en cirkel som är 50 cm i diameter. Alla spelare som kastar måste stå inuti cirkeln med båda fötterna under kastet.

Nu kan spelet börja och man kan kasta eller lotta om vem som ska få börja. Det lag som börjar kastar ut lillen, den boll som alla spelare sedan försöker kasta så nära som möjligt. Lillen ska kastas inom 6–10 meter från startposition, och får inte heller hamna för nära en kant eller ett hinder. Sedan börjar man turas om att kasta och den spelare som har klotet närmast lillen då alla klot är kastade vinner poängen. Om man har fler sina klot närmast lillen kan man få fler än ett poäng. Man spelar boule upp till 13 poäng.

En rolig del av boulespelet är att man kan stöta bort andras klot genom att träffa dem. Om en spelare exempelvis ligger precis intill lillen kan man sikta på att spela bort det klotet snarare än att själv lägga sig närmre lillen.

Vad behövs: Bouleklot

Tidsåtgång: 1–2 timmar

Passande plats: En bouleplan

Roliga lekar utomhus #9: Spikeball

Spikeball är ett spel som blivit alltmer populärt på senare tid, och idag är det svårt att gå till en park eller en strand utan att se ett gäng som spelar det. Det är ett spel som passar bra både för barn och vuxna och som är både fysiskt påfrestande och utmanar träffsäkerheten. Man kan spela Spikeball på 2–4 spelare.

Gör så här: Spikeball påminner lite om volleyboll, men i stället för att man ska slå en boll över ett nät ska man studsa ned nedåt mot nätet. Nätet i Spikeball påminner lite om en ministudsmatta, och nätet är spänt så att bollen studsar tillbaka upp då den slås ner. När bollen studsar upp igen är det motståndarlagets tur att studsa ner den i nätet. Man har då tre slag på sig att få ner den, och om man inte lyckas eller bollen förloras och slår i marken får motståndarlaget poängen. När man fångat upp bollen efter nedslaget kan man alltså bolla över den till sin lagkamrat som sedan studsar den ner i nätet.

Det som är hela grejen med Spikeball är att bollen alltid måste vara i spel och alltså inte får fångas. Man ska alltså studsa den mot sin hand, likt volleyboll, men aldrig göra så att bollen stannar. Det är också en god idé att spela Spikeball på ett lite mjukare underlag eftersom man ofta måste kasta sig under spelet för att rädda bollen.

Man brukar spela till en viss poäng man bestämt innan, det kan vara 11, 15 eller 21 poäng. Den som vinner måste göra det med två poängs skillnad mot motståndarlaget, annars utökas spelet.

Vad behövs: Ett Spikeball-spel

Tidsåtgång: 30 minuter – 1 timme

Passande plats: En gräsmatta, en strand eller annat mjukare underlag

Roliga lekar utomhus #10: Kubb

Kubb är klassikernas klassiker när det kommer till utomhusspel. De allra flesta vet hur man spelar kubb, även om det finns vissa varianter på reglerna. Det som gjort kubb så populärt är att det är så enkelt och också går relativt lugnt till, vilket innebär att man kan göra det medan man minglar med de andra festdeltagarna.

Gör så här: Man börjar med att dela upp deltagarna i två lag och märka ut en rektangulär spelplan. Sedan ställer varje lag upp sina kubbar på en rak linje på vardera kortsidan. I mitten av spelplanen ställer man kungen. Man turas sedan om att kasta sina kastpinnar mot det andra lagets kubbar för att få ner dessa. När en kubb blivit nedslagen måste det andra laget kasta över den till motståndarlagets sida. Innan detta lag får börja kasta sina pinnar mot motståndarlagets kubbar behöver de först få ner sin egen kubb och ”döda” den. Om man inte lyckas slå ner denna kubb får motståndarlaget ställa sig på denna linje nästa gång de ska kasta, och alltså hamna närmre och ha lättare att träffa ens egna kubbar.

När ett lag fått ner hela det andra lagets kubbar är det dags att ta sig an kungen. Vissa menar att man kan kasta mot kungen direkt, medan måste spelar att man behöva slå ner kungen genom att ställa sig med ryggen mot, böja sig framåt, och sedan kasta pinnen medan man tittar mellan sina egna ben. När kungen blivit nedslagen och oskadliggjord har man vunnit spelet och kan påbörja ett nytt kubbspel.

Vad behövs: Ett kubbspel

Tidsåtgång: 1 timme

Passande plats: En stor öppen plats utan hinder, gärna en gräsmatta

Vera Kristen

Vera Kristen

Vera är Content Editor på Projektledning.se. Hon är utbildad inom projektledning, reklam och PR med en examen från Stockholms Universitet. Vera har arbetat som projektledare på flera företag.