13 Roliga övningar konferens: Som du och dina kollegor kommer att älska

Ska företaget ge sig iväg på konferens? Har du fått i uppdrag att planera de ”roliga konferensövningarna”?

En dåligt planerad konferens kan lätt sluta upp i tråkiga föredrag och stela sociala situationer. På motsatt vis kan en riktigt välplanerad konferens innebära nya bekantskaper, intresseväckande diskussioner och massor av roliga aktiviteter. På en konferens är det vanligtvis mycket information och material som ska gås igenom. Samtidigt ska åhörarna hålla uppe sin energinivå och engageras till att delta i olika samtal och workshops. Risken är emellertid stor för att rummet snart har övergått till att innehålla ett gäng passiva åhörare, som trots många koppar kaffe har svårt att hänga med i föredragen. Att konferensen innehåller olika former av roliga konferens-övningar kan alltså vara den mest avgörande faktorn för att konferensen ska bli lyckad, och att deltagarna ska lämna med ett nöjt leende på läpparna!

Roliga övningar konferens

Beroende på konferensens upplägg kan det behövas olika former av övningar för olika tillfällen, baserat på mängden deltagare och hur mycket tid som avsatts. Nedan följer förslag på övningar för både kortare pauser och mer invecklade och tidskrävande teambuilding-övningar.

Roliga övningar för små pauser

Vi snackar några minuter! Det är allt som behövs för att skapa en aktiv paus, där deltagarna får fylla på med energi och vila hjärnan ett tag. Här kommer en lista på roliga övningar som man kan använda sig av i de mindre pauserna!

Rolig Konferensövning #1: Glada elefanten

Rolig Konferensövning Glada elefanten

Den Glada elefanten är en typ av stretch-övning som används ihärdigt både i klassrum och på arbetsplatser. Här uppmanas deltagarna att stretcha överdelen av kroppen, inklusive armar, axlar, nacke, händer och handleder. Så här går man tillväga för att genomföra Glada Elefanten:

Gör så här: Börja med att sträcka vänster arm rakt fram, med fingrarna utsträckta. Lägg höger öra ner mot högra axeln. Ta sedan tag med vänster hand i näsan, samtidigt som vänsterarmen håller sig under den högra. Man befinner sig nu i elefant-positionen, som många säkert känner igen från lekar som barn. Rita sedan en cirkel eller en åtta i luften med handen. Detta bidrar till en skön stretch i överkroppen. Byt sedan position och låt den högra handen vara den som håller i näsan.

Vad behövs: Ingen utrustning behövs. Gott om plats kan vara att föredra!

Tidsåtgång: Cirka 5 minuter, inklusive instruktioner.

Passande plats: Fungerar både utomhus och inomhus.

Video: Övning – Glada elefanten

 

Rolig Konferensövning #2: Gå korsgång i rummet

Rolig Konferensövning Gå korsgång i rummet

Så länge det inte är alltför trångt med människor, bord och stolar i konferensrummet, så är korsgång en bra aktivitet för att få upp energi och skratta av sig.

Gör så här: När man ska gå korsgång går man framåt, samtidigt som man lyfter knäna högt om vartannat. Respektive knä möter man sedan med den motsatta armbågen, handen eller armen. Detta beteende tenderar att leda till många glada skratt, att koncentrationen ökar och att dagen blir mer effektiv.

Vad behövs: Mycket plats, i övrigt krävs ingen utrustning.

Tidsåtgång: Cirka 15 – 20 minuter, inklusive instruktioner.

Passande plats: Fungerar bäst på en öppen yta eller ett tomt rum.

 

Rolig Konferensövning #3: Lyft armarna i vädret

Rolig Konferensövning Lyft armarna i vädret

Att öka självförtroendet och släppa lös positivt laddade ämnen i kroppen är definitivt en framgångsfaktor under en konferens. Följande övning är ett utmärkt exempel på hur detta är möjligt helt utan utrustning, och med enbart ett fåtal minuter tillgodo.

Gör så här: Ytterligare en givande och snabb aktivitet är att be alla deltagare att ställa sig upp och sträcka armarna i luften, ungefär som om de hade stått och hejat på i ett sportevenemang. Genom att stå i denna segerposition i ett antal minuter frigörs positiva ämnen i hjärnan, som bidrar till ett bättre självförtroende och en förbättrad prestationsförmåga.

Vad behövs: Ingen utrustning behövs.

Tidsåtgång: Cirka 5 minuter, inklusive instruktioner.

Passande plats: Fungerar lika bra inomhus som utomhus.

 

Roliga och mer tidskrävande teambuilding-övningar

När en längre konferens är riktigt bra planerad finns det ofta avsatt rejält med tid för teambuilding-övningar som tar mer tid och kräver mer plats. Här kommer tips på roliga övningar som passar för syften som handlar om att lära känna nya personer och samarbeta i grupp!

Rolig Konferensövning #4: Namnlek med boll

Rolig Konferensövning Namnlek med boll

Om konferensen består av deltagare som är helt nya för varandra kan det vara en god idé att börja med en övning för att lära sig varandras namn. En klassisk övning avsedd för detta är namnlek med boll!

Gör så här: Placera hela gruppen i en ring. Låt sedan deltagarna kasta en boll mellan sig, samtidigt som de säger sitt eget namn högt och tydligt. Efter att ha gjort det här en stund ökar man utmaningen, och deltagarna uppmanas då att istället säga namnet på mottagaren som man kastar bollen till. Vill man göra det ännu svårare kan man addera fler bollar. Detta brukar ofta resultera i många skratt samtidigt som det flyger bollar lite varstans.

Vad behövs: En boll och tillräckligt med plats för att alla deltagare ska kunna stå i ring.

Tidsåtgång: Cirka 20 – 30 minuter, inklusive instruktioner.

Passande plats: Fungerar allra bäst utomhus där det finns mycket plats, men med mindre grupper går det även att genomföra övningen i ett tomt rum inomhus.

 

Rolig Konferensövning #5: En sanning och två lögner

Rolig Konferensövning En sanning och två lögner

Följande lek är ytterligare en bra lära känna-lek, och är speciellt rolig när man inte vet så mycket om de andra deltagarna.

Gör så här: I leken ”En sanning och två lögner” uppmanas deltagarna att dela upp sig två och två med en person som de inte känner så bra sen tidigare. Därefter ska de säga tre påståenden om sig själva. Två av dessa ska vara sanningar och en ska vara lögn. Den andre personen ska sedan gissa vilket av de tre påståendena som var påhittat!

Vad behövs: Ingen utrustning behövs.

Tidsåtgång: Cirka 30 – 60 minuter, beroende på hur många deltagare som är med i gruppen, och hur många gånger man väljer att genomföra övningen i nya par.

Passande plats: Fungerar både inomhus och utomhus.

 

Rolig Konferensövning  #6: Samarbeta utan att prata

Rolig Konferensövning Samarbeta utan att prata

Denna lek är perfekt för att öka samarbetsförmågan i en arbetsgrupp. Leken går att anpassa efter om man vill att hela gruppen ska göra övningarna ihop eller uppdelade i grupper om exempelvis två eller tre.

Gör så här: Övningen går ut på att man ger gruppen instruktioner på olika typer av enklare samarbetsövningar, exempelvis att ställa sig på led i längdordning, där den längsta ska stå längst bak och den kortaste längst fram. Ordningen på ledet kan också baseras på ålder, skostorlek eller vem som har arbetat längst i företaget. Detta kan tyckas enkelt men det finns en hake. Man får nämligen inte prata med varandra!

Vad behövs: Utrymme att röra sig fritt, i övrigt krävs ingen utrustning.

Tidsåtgång: Cirka 30 minuter, beroende på hur många nya instruktioner som delas ut.

Passande plats: Fungerar både inomhus och utomhus.

 

Rolig Konferensövning #7: Tipspromenad med roliga påståenden

Rolig Konferensövning Tipspromenad med roliga påståenden

Tipspromenad är en utmärkt lek för att bryta isen. I vanliga fall kan en tipspromenad kräva ganska mycket tid att förbereda, men inte denna. Här ska nämligen deltagarna vara med och skriva frågorna, och tipspromenaden ska byggas upp av roliga påståenden som handlar om alla deltagare.

Gör så här: Be alla deltagare att skriva ner ett par påståenden om sig själva, som antingen är roliga eller lite intressanta. Det kan handla om i princip vad som helst, bara fantasin sätter gränser. Det kan till exempel vara att man har utövat en speciell idrott, något pinsamt man varit med om eller ett husdjur man har. Sedan får alla deltagare gissa vilket påstående som handlar om vilken deltagare.

Vad behövs: Papper och pennor.

Tidsåtgång: Cirka 30 – 40 minuter, beroende på gruppens storlek.

Passande plats: Fungerar både inomhus och utomhus.

 

Rolig Konferensövning #8: Shark Tank

Rolig Konferensövning Shark Tank

Inspirerad av tv-serien Shark Tank tillåter denna aktivitet en grupp deltagare att verkligen använda sina hjärnceller för att tänka nytt och kreativt, och att sedan presentera detta för gruppen. Denna övning lämpar sig för grupper där deltagarna känner varandra ganska väl sedan innan, och gärna har arbetat på samma företag tillsammans under en period. Den kräver nämligen att man ska våga bjuda lite på sig själv! Förutom att deltagarna får öva på att pitcha ett eget initiativ inför grupp, kan de nya idéerna dessutom resultera i nya, innovativa och faktiskt genomförbara idéer för företaget.

Gör så här: Utse 3 – 4 ”investeringshajar” bland gruppens deltagare. Dela ut en utmaning till alla deltagare, som dessa sedan ska genomföra på egen hand eller två och två. Utmaningen kan bestå av att sälja in en helt ny produkt som företaget aldrig tidigare tillverkat, eller att formulera en ny slogan. Det handlar sedan om att på bästa möjliga sätt sälja in detta till de utsedda ”investeringshajarna”, och att få sin idé att vinna mot konkurrenternas. Vad de använder för att övertyga sina kollegor om att deras idé är värd att satsa på är helt upp till dem; genom presentationer, diagram, dans- eller teaterframförande eller annat. Byt sedan roller, så alla får öva på att sälja in en idé!

Vad behövs: Utrustning baserat på deltagarnas egna presentationsidéer, exempelvis datorer och skärmar. Dessutom behövs stolar och bord till ”investeringshajarna” och de deltagare som inte presenterar.

Tidsåtgång: Kan ta allt ifrån 30 minuter till flera timmar. Ett tips är att låta deltagarna förbereda sin idé redan innan de ankommer till konferensen, vilket på så vis kan bidra till riktigt genomtänkta och proffsiga presentationer.

Passande plats: Fungerar bäst i ett konferensrum, med tillgång till sittplatser, scen och presentationsutrustning.

 

Rolig Konferensövning #9: Äggkastning

Rolig Konferensövning äggkastning

Människor har aldrig kunnat motstå utmaningen som ett enkelt skört ägg presenterar – och denna aktivitet är inget undantag! Övningen är ett perfekt avbrott i en hektisk konferensdag, och möjliggör för deltagarna att få lite frisk luft samtidigt som de får röra lite på sig och kanske få sig en del goda skratt. Övningen kräver hög koncentration, god samarbetsförmåga och möjligen en del självdistans. Man riskerar nämligen att övermannas av rå äggula!

Gör så här: Dela upp gruppen i par om två deltagare. Dela ut ett rått ägg var till varje par. Instruera varje par att ställa sig med ett visst mellanrum mellan sig, som ska vara detsamma för varje par. Varje deltagare kastar sedan det råa ägget mellan sig, varsin gång. Målet är att hålla ägget helt! Instruera sedan deltagarna att öka mellanrummet mellan sig, och kasta ägget återigen varsin gång. De deltagare som inte lyckas hålla sitt ägg helt åker ut. Fortsätt tills det bara finns ett vinnarpar kvar!

Vad behövs: Massor av råa ägg, och ombyteskläder såklart!

Tidsåtgång: Cirka 30 minuter.

Passande plats: Utomhus.

 

Rolig Konferensövning #10: En ”vadsomhelst”-turnering

Rolig konferensövning En vadsomhelst turnering

Denna övning kan yttra sig på alla möjliga vis, aktiviteten är nämligen inte förutbestämd utan kan bestå av i princip vadsomhelst! Den bygger på att genomföra en turnering, där alla deltagarna tävlar mot varandra i vilken aktivitet man än kan tänkas komma på!

Gör så här: Bestäm vilken aktivitet som ska genomföras på turneringen, det kan vara allt från pingis till brädspel eller annat. Roligast är om man väljer en aktivitet som är intern på arbetsplatsen. Har arbetsplatsen exempelvis ett biljardbord där många av vardagens pauser spenderas, då kan det vara kul att på konferensen genomföra en biljardturnering. För att på så vis utse vem som är den bästa biljardspelaren!

Vad behövs: Utrustning beroende av aktivitet.

Tidsåtgång: Kan ta allt från några timmar till en heldag, beroende på aktivitet och gruppens storlek.

Passande plats: Plats beroende av aktivitet.

 

Rolig Konferensövning #11: Discopaus

Rolig Konferensövning Discopaus

Forskning visar att fysisk aktivitet öppnar upp för att deltagare lättare ska komma ihåg information från dagen. Detta beror på att fysisk aktivitet ökar aktiviteten i ett område i hjärnan som heter hippocampus, vilket är centrat för vårt minne. Fysiskt ansträngande övningar är alltså perfekta att ha på konferenser, eftersom dessa kan vara fyllda av information som deltagarna förväntas minnas. Att dessutom kombinera aktivitet med något som de flesta av oss tycker är väldigt roligt, det vill säga dans, kan inte ge annat än fantastiska resultat!

Gör så här: Discopaus går ut på att deltagarna får dansa till hög och meddragande musik, fram tills lekledaren pausar låten utan förvarning. Då ska alla deltagare frysa, mitt i det danssteg de var uppe i. Detta tendera att resultera i roliga och inte alltid så bekväma poser! Starta sedan musiken igen, och börja om på nytt.

Vad behövs: Musikspelare och högtalare.

Tidsåtgång: Cirka 20 – 30 minuter.

Passande plats: Inomhus.

 

Försiktiga övningar för vissa grupper

Det är inte på alla företag och organisationer som stämningen är alltigenom bra och trevlig. Istället kan det finnas ett klimat med mycket skitsnack, ”vi och dem”-mentalitet, och konflikter. Det kan också vara ett stelt klimat, exempelvis i form av överdriven artighet och avvaktande. För dessa grupper ligger fokus ofta på att öppna upp för fungerande dialog. Även här finns det bra övningar man kan använda sig av.

Rolig Konferensövning #12: Rundan

Rolig Konferensövning Rundan

Under Rundan får alla deltagare berätta någonting, exempelvis hur man mår eller hur helgen varit. Detta är en bra aktivitet att initiera måndagsmötena med, eftersom det sätter standarden för kommande vecka. Det kan också vara ett bra sätt att starta en konferens på.

Gör så här: Sätt er i en ring. Börja med den första deltagaren, som får berätta eller prata om något valfritt. Låt sedan nästa deltagare ta vid, och fortsätt tills alla har fått säga något och blivit lyssnade på.

Vad behövs: Ingen utrustning behövs.

Tidsåtgång: Cirka 15 minuter, beroende på gruppens storlek.

Passande plats: Fungerar både utomhus och inomhus.

 

Rolig konferensövning #13: Rensa ut ”älghuvuden”

Rolig konferensövning Rensa ut ”älghuvuden”

Med älghuvuden åsyftas allt det som står i vägen för att en bra kommunikation ska fungera. Det kan exempelvis vara tidigare konflikter eller irritationsmoment. Att prata om det som känns obekvämt, och att ta upp saker man tycker fungerar dåligt, möjliggör för positiv förändring. Det leder också till mindre skitsnack och dåliga stämningar. Att dessutom öva på att ta upp saker möjliggör för att detta ska bli mindre laddat i framtiden, och då kan man istället ta upp oenigheter på en gång!

Gör så här: Övningen kan genomföras på olika sätt. Antingen kan man gå i tur och ordning, där varje deltagare får lyfta något, alternativt så släpper man ordet fritt.

Vad behövs: Ingen utrustning behövs.

Tidsåtgång: Cirka 30 – 60 minuter, beroende på gruppens storlek och hur mycket man väljer att samtala och diskutera det som kommer upp.

Passande plats: Fungerar både utomhus och inomhus.

 

Avslutande ord

Det viktigaste för att en konferens ska bli lyckad är att den är väl planerad, detsamma gäller för de aktiviteter som ska anordnas på konferensen. Eftersom det vanligtvis är mycket som ska hinnas med på ett fåtal konferensdagar är det inte ovanligt att pauser och roliga aktiviteter prioriteras bort till förmån för annat. Men detta är ett stort misstag menar många ledarskapscoacher. Det tenderar inte bara leda till passiva och trötta åhörare, man går också miste om fantastiska möjligheter till teambuilding och sociala möten! Målet med teambuilding kan vara allt från att förbättra gruppdynamik till att lösa gemensamma problem. Det är alltså viktigt att anpassa konferensens övningar efter syftet med konferensen, och de deltagare som medverkar.

Vera Kristen

Vera Kristen

Vera är Content Editor på Projektledning.se. Hon är utbildad inom projektledning, reklam och PR med en examen från Stockholms Universitet. Vera har arbetat som projektledare på flera företag.